De financiële kant van de Alkmaarse erfpacht
De basis is dat de bloot eigenaar een periodieke vergoeding krijgt voor het ter beschikking stellen van zijn grond. Deze vergoeding wordt “canon” genoemd.
Voor verreweg het grootste deel van de in Alkmaar Noord aanwezige woningen op erfpacht is de canon afgekocht. Alle beleggers en corporaties hebben toentertijd de canon voor een duur van 50 jaar in één keer betaald.
De afloop van het 1e tijdvak van 50 jaar verloopt gefaseerd . Te beginnen in 2028 tot ongeveer 2038. Over een periode van 10 jaar zijn immers de huizen in Alkmaar Noord gerealiseerd en in gebruik genomen. Jaarlijks zullen ca. 500 woningen geconfronteerd worden met een nieuwe erfpacht situatie.
Voor deze woningen zal een nieuwe vergoeding “canon” bepaald moeten worden. En wel op basis van de alsdan geldende grondwaarde en het rentepercentage dat gehanteerd wordt voor leningen met een 10 jaar vaste rente van de Bank Nederlandse gemeenten.
Invloed op de woningwaarde
De verkoopopbrengst van een particuliere woning op erfpacht zal daar ook door beïnvloed worden. Een maandelijkse canon van € 170,- of € 250,- (bruto) per maand zal de leencapaciteit natuurlijk beïnvloeden en vanwege de extra last de prijs van de woningen drukken. Verkopen zullen op hun beurt lastiger tot stand komen doordat hypotheekverstrekkers met deze extra woonlasten gaan rekenen.
Erfpachtwoningen van beleggers/corporaties
Het andere ook substantiële deel van de woningen in Alkmaar Noord is overigens nog in bezit van beleggers/woningcorporaties. Hoe dat gaat uitpakken voor huurders is niet duidelijk. In ieder geval zal er geen belastingvoordeel te behalen zijn voor zowel beleggers als huurders en valt te verwachten dat de huurprijs aanpassing ondergaat. Het is zelfs de vraag of de corporaties de nieuwe canon volledig kan doorberekenen in de huur.